in

Парламентът каза “да”! Гърция купува изтребители “Рафал”

--Твоята реклама тук--

Гръцкият парламент одобри тази вечер (14.01 б.р.) закупуването на 18 изтребителя Рафал от Франция на стойност 2,5 милиарда евро, предаде Ройтерс.

Очаква се сделката да бъде сключена по-късно този месец от министрите на отбраната на Гърция и на Франция.
Атина реши да закупи френските изтребители в рамките на укрепването на военния си потенциал на фона на споровете с Турция за енергийните ресурси в Средиземно море.

Сделката предвижда закупуването на 6 нови и 12 употребявани изтребителя Рафал, като първите доставки се очаква да пристигнат още през първата половина на тази година, съобщи гръцкото правителство.

Правителството на Кириакос Мицотакис обяви намерения да инвестира във въоръжените сили на страната, като увеличи числеността им и придобие нови фрегати, хеликоптери и дронове и модернизира наличните изтребители Ф-16.

Очаква се следващата седмица гръцкият парламент да гласува закон, с който разширява териториалните води на Гърция в Йонийско море от 6 на 12 морски мили, обяви премиерът Мицотакис пред телевизионния канал АНТ1.

--Твоята реклама тук--

Това обаче няма да засегне пряко източната част на Егейско море, в която Турция се противопоставя на подобен ход, за който е обявила, че ще го сметне за причина за война.

В опит да потърсят намаляване на напрежението, двете страни се съгласиха да подновят проучвателните контакти помежду си на 25 януари.

--Твоята реклама тук--

Източник: Факти.бг

--Твоята реклама тук--

Какво мислите?

0 гласа
Upvote Downvote

--Твоята реклама тук--

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

--Твоята реклама тук--

Iskar bokluk

Телевизори изплуваха от водите на Искър

Metro

Обявиха обществената поръчка за метрото до „Слатина“