in

Още по-дълъг и още по-тежък локдаун в Германия?

--Твоята реклама тук--

Хората в Германия очевидно трябва да се настроят не само за удължаване, но и за затягане на ограниченията. Меркел не иска да губи време. Броят на заразените и жертвите остава висок, а новите мутации са особено агресивни.

Канцлерката Ангела Меркел не иска да губи време: затова тя настоява следващата ѝ среща с министър-председателите на отделните федерални провинции да се проведе още следващата седмица, а не на 25 януари, както беше предвидено първоначално. Причината: новите силно заразни мутации на коронавируса тревожат канцлерската служба и карат управляващите да предприемат още по-бързи, а вероятно и по-твърди мерки.

“Коронавирусът може да бъде спрян само с полагането на още допълнителни усилия”, е цитирана Меркел днес в германските медии. Появилата се във Великобритания мутация на вируса е силно притеснителна и твърде агресивна. Надбягваме се с времето и не можем да чакаме до 25 януари, е казала още тя на заседание на партията си ХДС. Само по-твърди мерки могат да спрат експоненциалният ръст, е цитирана още канцлерката.

Нужни са по-строги мерки?

“Мутацията ни притеснява силно. И канцлерката е разтревожена на фона на актуалния брой новозаразени и смъртни случаи”, каза генералният секретар на ХДС Паул Цимиак след заседанието на ХДС.

И от института “Роберт Кох” изразяват загриженост относно мутациите. Президентът на института Лотар Вилер каза: “Силно съм разтревожен, защото тези мутации се разпространяват много по-бързо, а това значи, че ще има много повече заразени.” Според него, сегашните мерки не са достатъчни. “За мен това не е никакъв пълен локдаун. Има твърде много изключения и мерките не се спазват стриктно.” Вилер смята освен това, че ситуацията може да се влоши допълнително заради мутациите. Засега в Гемания са известни 16 случая на появилата се във Великобритания мутация и 4 случая на новия щам от Южна Африка.

Премиерът на Шлезвиг-Холщайн Даниел Гюнтер потвърди пред обществената телевизия NDR, че Меркел иска да проведе срещата с премиерите още идната седмица. Все още се обсъжда точната дата за разговорите.

За какво точно ще става въпрос?

Според публикация на вестник “Билд” от четвъртък вечерта, в канцлерството обмисляли удължаване и затягане на мерките. Например: дали да бъде спрян градският и междуградският транспорт, защото в автобусите, метрото и влаковете се струпвали прекалено много хора. Според обществената телевизия ARD обаче, Меркел е отрекла да се обмисля подобна мярка. Със сигурност обаче се обсъжда възможността за това повече хора да работят от вкъщи. За това пишат няколко германски медии.

--Твоята реклама тук--

От Зелените дори искат фирмите да бъдат задължени да предоставят възможност на служителите си за повече работа от вкъщи. “Режимът хоумофис ще доведе и до по-празни трамваи и автобуси, и така ще бъдат опазени онези, които работят в болница, в полицията или супермаркета и които трябва да продължат да ходят на работа”, каза Беате Мюлер-Гемеке от Зелените.

И депутатът от ХДС Томас Хайлман настоява за повече работа от вкъщи. Той обаче залага повече на препоръките и не на задължителните наредби. Опасно е да се наложи такава мярка за цялата икономика, смята той. И федералният президент Франк-Валтер Щайнмайер призовава за повече хоумофис. Той обсъжда въпроса с работодатели и профсъюзи.

Според публикации в “Business Insider” и други медии, управляващите обсъждали и затягане на ограничението за контакти. Обмисляло се то да бъде променено така: едно домакинство да може да се среща само с едно-единствено твърдо лице за неопределен период от време. В момента всяко домакинство може да се среща само с едно лице, но няма изискване това да е един и същи човек през цялото време. Обсъждал се и въпросът за евентуална забрана за излизане във вечерните и нощни часове, както и задължителното носене на маските FFP-2 по пример на Бавария. Все още канцлерката не е потвърдила тези информации.

Колко са заразените и жертвите в Германия?

През последните 24 часа официално са регистрирани нови 22 368 случая на зараза с коронавирус. Така общият брой на заразените в Германия от началото на пандемията вече надхвърля 2 милиона. Вероятно реалният брой обаче е още по-висок. Много случаи въобще не са регистрирани, тъй като не биват разпознати. И броят на смъртните случаи остава висок – 1113 за последните 24 часа и общо 44 994 от началото на пандемията.

Броят на оздравелите, според “Роберт Кох”, е 1 641 200. А според последните данни, за една седмица в Германия се заразяват по 146,1 души на 100 000, което все още е твърде висок показател.

На фона на тези високи числа удължаването и дори затягането на мерките става все по-вероятно. Но все пак и премиерите на отделните провинции имат думата за това дали да има по-твърди мерки и докога.

--Твоята реклама тук--

Източник: Факти.бг

--Твоята реклама тук--

Какво мислите?

0 гласа
Upvote Downvote

--Твоята реклама тук--

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

--Твоята реклама тук--

Turisti

Над 4,5 млн. са били туристите в България през 2020 г.

Remonti ulici

С 28 млн.евро финансират реконструкцията на улици и храмове по селската програма