in

Как Ердоган се “погрижи” за студентите

--Твоята реклама тук--

Обвиняват го в плагиатство, академичната му биография е скромна, но е човек на Ердоган – новият ректор на Босфорския университет Мелих Булу. Студентите се възмутиха от назначението му и излязоха на протест, разказва “Дойче веле”.

Назначаването на Мелих Булу, смятан за радикален член на Партията на справедливостта и развитието (ПСР), за ректор на Босфорския университет разбуни духовете в Турция. Решението изведе студентите и преподаватели в най-реномираното турско висше учебно заведение на барикадите. 36 студенти бяха задържани. Полицаите блокираха входа на университета, за да предотвратят по-нататъшните протести.

Парашутизъм в действие

51-годишният Мелих Булу е и учен, и политик. Той е сред основателите на ПСР и неин бивш заместник-председател, припомня ТАЦ. През 2015-а година се кандидатира за депутат, но губи изборите в своя избирателен район в Истанбул. След това се концентрира върху академичната си кариера.

Последно е преподавал финанси в университета “Халич” – малко частно висше учебно заведение в Истанбул. Срещу него са отправяни сериозни обвинения в плагиатство, а академичната му биография може да бъде определена като скромна, отбелязва “Нойе Цюрхер Цайтунг”. Булу трябва да поеме университет, в който дори не е преподавал.

Босфорският университет, който е основан през 1863 година, се смята за бастион на либерална и продемократична Турция. В него се провеждат значими интелектуални дебати като например за геноцида над арменците. За консервативните последователи на партията на президента Ердоган Босфорският университет отдавна е трън в очите. И ето, че за първи път от 1980-а година президентът назначава ректор през главите на преподавателите и студентите в учебното заведение. Очаква се, че Булу ще смени рязко политиката на университета и ще се опита да го насочи в по-консервативна и близка до управляващата партия посока.

--Твоята реклама тук--

Удар срещу независимостта на науката и образованието

Студентите са готови да продължат своите протести. Те получават подкрепа и от своите колеги в други учебни заведения. В днешна авторитарна Турция обаче техните опити изглеждат по-скоро обречени. Полицията вече застана на пътя на демонстрантите. За да държат протестиращите студенти далеч от сградите на университета, в понеделник силите на реда блокираха входовете на южния корпус, съобщава “Нойе Цюрхер Цайтунг”. Атаката срещу академичната свобода бе последвана от настъпление срещу студентите – с гумени куршуми и сълзотворен газ.

Изборът на Булу се възприема като пореден удар срещу независимостта на науката и образованието в страната. В последните години множество учени станаха обект на наказателно преследване в Турция. След като през 2016-а година “Академици за мир” подписаха петиция, в която се обявяват срещу военните действия в югоизточна Турция, стотици бяха обвинени в пропаганда за забранената Работническа партия на Кюрдистан (ПКК) и загубиха работата си. Паспортите им бяха отнети. След опита за преврат през 2016 година последва и нова масова чистка.

--Твоята реклама тук--

В последните години Ердоган успя да назначи близки до себе си хора начело на редица турски университети. Ако успее да се наложи и в Босфорския университет, един от последните стожери на културата на свободно дебатиране ще бъде съборен, обобщава ТАЦ.

Автор: Дойче веле
Източник: Дневник

--Твоята реклама тук--

--Твоята реклама тук--

Какво мислите?

--Твоята реклама тук--

Comments

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

    --Твоята реклама тук--

    Дончев се подигра на Стратегическия съвет на Радев

    Дончев се подигра на Стратегическия съвет на Радев

    482 нови случая на COVID-19 у нас