in

ЕС: Отново имаме приятел в Белия дом

--Твоята реклама тук--

Висшите служители на Европейския съюз изразиха облекчение, че отново ще имат “приятел в Белия дом, когато Джо Байдън замести Доналд Тръмп”, предаде БГНЕС, цитирайки AFP.

Шарл Мишел, председател на Европейския съвет, заяви, че трябва да се използва моментът, за да се създаде нов “съзидателен пакт” между демократичните сили. Към него се присъедини Урсула фон дер Лайен, председател на Европейския съвет, обръщайки се към членовете на ЕП часове преди встъпването в длъжност на Байдън. “Тази церемония на стълбите на Капитолия на САЩ ще бъде демонстрация на устойчивостта на американската демокрация”, каза тя. “И силно доказателство, че отново след четири дълги години Европа има приятел в Белия дом.”

Но висшият служител на Брюксел предупреди, че фактът, че милиони американци са гласували за Тръмп и че някои от тях са се разбунтували от негово име на 6 януари, трябва да служи като предупреждение. “Президентът Тръмп може да стане история след няколко часа, но неговите привърженици остават. Повече от 70 милиона американци гласуваха за Тръмп на изборите”, каза тя. „Няколкостотин от тях щурмуваха Капитолия във Вашингтон, сърцето на американската демокрация, само преди няколко дни. И когато думите се превръщат в дела, речта на омразата и фалшивите новини се превръщат в реална опасност за демокрацията”, каза тя.

Фон дер Лайен сравни американските бунтове с неотдавнашен опит на германски активисти да щурмуват Райхстага в Берлин в знак на протест срещу мерките за блокиране заради коронавируса. Тя цитира и случая с Джо Кокс, британски депутат, който беше убит от крайнодясна активистка седмици преди Великобритания да гласува за напускане на Европейския съюз. “Разбира се, има различия с щурма на Капитолия, но и тук има хора, които се чувстват онеправдани и ядосани”, предупреди Фон дер Лайен.

--Твоята реклама тук--

Европейците трябва да се разграничат от “хората, които се придържат към мощно разпространение на теории на конспирацията, често объркана смесица от напълно абсурдни фантазии”, каза тя. Мишел, който се надява да бъде домакин на Байдън на срещата на върха между ЕС и САЩ, паралелно със срещата на НАТО в Брюксел в началото на мандата на новия президент, поде по-оптимистичен тон. “Законът, редът и демокрацията надделяха над този позорен опит за отмяна на изборите. Американската демокрация доказа своята сила и устойчивост,” каза той. “Нека изградим нов съзидателен пакт за по-силна Европа, за по-силна Америка и за по-добър свят.”

Източник: Факти.бг

--Твоята реклама тук--

--Твоята реклама тук--

--Твоята реклама тук--

Какво мислите?

--Твоята реклама тук--

Comments

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

    --Твоята реклама тук--

    Експерт: Лихвите по кредитите ще се запазят, депозитите нарастват

    Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за гражданското въздухоплаване

    Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за гражданското въздухоплаване