in

21 януари 1793 г. Екзекуцията на крал Луи XVI

--Твоята реклама тук--

На 21 януари 1793 г. в Париж е екзекутиран френският крал Луи XVI, който е признат за виновен в държавна измяна. Екзекуцията му слага край на абсолютната монархия във Франция.

Когато се възкачва на трона през 1774 година, правителството е затънало в дългове. Радикалните финансови реформи на Турго и Малерб отчуждават аристократите, които са блокирани от членовете на парламента. Те настояват, че кралят няма законното право да налага нови данъци. Турго е освободен от длъжност през 1776, а Малерб абдикира през 1776, за да бъде заменен от Жак Некер.

През 1789, Луи назначава избори на Генаралите от съсловията за първи път от 1614, за да му бъдат одобрени валутните реформи. Тези избори и още редица други събития се оказват основната причина френският народ да вземе нещата в свои ръце, в резултат на което избухва Френската революция.

На 10 август 1792 г. Луи XVI и семейството му, кралица Мария-Антоанета и четирите им деца, са арестувани. В края на годината, през декември, сваленият крал е изправен пред съда. Списъкът с обвиненията включва 33 точки, които могат да бъдат обобщени с държавна измяна.

Луи изслушва обвинението седнал на същия стол, на който по-рано е приел Конституцията на страната.

След изслушването и на двете страни, следва гласуване. Кралят е признат за виновен и осъден на смърт чрез обезглавяване.

Според сведенията от тогава, на 21 януари 1793 г. Луи VI се събужда в 5:00, облича се с помощта на камериера си Клери и отива да се срещне с ирландския свещеник отец Хенри Есекс Еджуорт де Фримон, за да се изповяда. Отецът го съветва да не се сбогува със семейството си.

--Твоята реклама тук--

В 7:00 кралят казва последното си желание пред свещеника – неговият печат да бъде даден на дофина, а сватбеният му пръстен – на съпругата му.

Каретата, с която е откаран на “Площада на революцията (Place de la Révolution)”, напуска замъка, в който е заточено кралското семейство, в 9:00.

Каретата е пресрещната от барон Батц, поддръжник на краля, който организира 300 души да помогнат на Луи да избяга, но планът не се увенчава с успех. Трима от хората на барона биват убити.

Екзекуцията започва в 10:00 на Площада на Революцията. По-късно екзекуторът Чарлс Хенри Сансон разказва за последните минути на Луи ХVI. След като кралят е качен на подиума с гилотината, той се опитва да каже нещо на развълнуваната тълпа пред него, но гласът му е заглушен. Въпреки това Сансон го чува да казва: “Умирам невинен. Не съм виновен за нито едно от нещата, в които ме обвинявате. Надявам се, че моята кръв днес ще спомогне за по-доброто бъдеще на французите”.

Веднага след екзекуцията тялото е транспортирано до старата църква Маделин (църквата е съборена през 1799 г.), където е погребан.

На 21 януари 1815 г. останките на Луи XVI и съпругата му Мария-Антоанета, която е екзекутирана на 16 октомври 1793 г., са преместени в Базиликата Сен Дени.

--Твоята реклама тук--

Източник: Факти.бг

--Твоята реклама тук--

Какво мислите?

0 гласа
Upvote Downvote

--Твоята реклама тук--

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

--Твоята реклама тук--

Bojkov rezidencia

Бутат постройки в резиденцията на Божков на Витоша

Утвърдиха нови учебни програми по пет предмета за 5-и, 6-и и 7-и клас

Утвърдиха нови учебни програми по пет предмета за 5-и, 6-и и 7-и клас