in

Администрацията на Байдън призовава Пекин да прекрати военния натиск срещу Тайван

--Твоята реклама тук--

Съединените щати за пореден път подчертаха, че „опитите на Китай“ да сплашат Тайван са сериозна заплаха за регионалния мир.

Това бяха първите коментари за отношенията между двете азиатски страни след встъпването в длъжност на президента Джо Байдън и дойдоха в деня, когато Тайпе съобщи, че множество китайски самолети и бомбардировачи са влезли в Идентификационната зона за въздушна отбрана.

Говорителят на Държавния департамент Нед Прайс заяви, че „отбелязва със загриженост модела на продължаващите опити на КНР за сплашване на съседите си“ и „настоява Пекин да прекрати военния, дипломатическия и икономически натиск върху Тайван“.

В изявлението бе подчертано, че Вашингтон ще продължи да работи за задълбочаване на връзките с демократичен Тайван и да противостои на всякакви опити за оказване на натиск и военни заплахи.

Островната страна се отдели от Китай в края на гражданската война през 1949 г. Нейните 23 милиона граждани живеят под постоянна заплаха от нашествие от страна на Пекин, чиито лидери гледат на острова като на своя територия и са категорични, че ще го превземат по един или друг начин.

Вашингтон дипломатически признава Пекин, но остава най-важният неофициален съюзник и военен поддръжник на Тайван. В същото време на свой ред Пекин се опитва да държи островната страна в дипломатическа изолация.

--Твоята реклама тук--

По време на своя мандат Доналд Тръмп задълбочи връзките с Тайпе, като междувременно враждуваше открито с Китай по въпроси, свързани с търговията и националната сигурност.

Пекин призова за възстановяване на отношенията със САЩ, като същевременно отправи предупреждение САЩ внимателно да се справи с тайванските въпроси, за да предотврати влошаване на отношенията с Китай. Въпреки това се очаква новият президент да не се поддава на манипулациите и да продължава да стои зад интересите на демократичен Тайван, независимо от смекчаването на дипломатическия тон.

Припомняме, че миналата година китайски самолети извършиха над 380 нахлувания в тайванската идентификационна зона за въздушна отбрана и като че ли няма признаци за промяна в политиката на действие от страна на Пекин откакто Байдън встъпи в длъжност.

В сряда сутринта, часове преди Джо Байдън да положи клетва като 46-тия президент на Съединените щати, военновъздушните сили на Народната освободителна армия изпратиха тактически разузнавателен самолет в идентификационната зона за въздушна отбрана на Тайван. Вчера от Министерство на отбраната на страната съобщиха, че 13 изтребители и бомбардировачи отново на Народната освободителна армия за пореден път са нахлули в идентификационната зона за въздушна отбрана.

От Министерство на външните работи на Тайпе благодариха на САЩ за изявлението им в подкрепа на страната пред продължаващите заплахи от страна на Китай.

--Твоята реклама тук--

Източник: Факти.бг

--Твоята реклама тук--

Какво мислите?

0 гласа
Upvote Downvote

--Твоята реклама тук--

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

--Твоята реклама тук--

Борисов: Радев да каже за Навални, няма да му се карат толкова, не е страшно

Борисов: Радев да каже за Навални, няма да му се карат толкова, не е страшно

Земетресение разлюля Южна България

Земетресение разлюля Южна България