in

Учени: Леден вихър от Северния полюс носи глобално застудяване тази зима

--Твоята реклама тук--

В горните слоеве на атмосферата над Северния полюс експертите са забелязали бързо развиващ се вихър от студен въздух, който може да донесе силни студове в САЩ, Северна Европа и Източна Азия.

Очаква се сериозно застудяване и силни снеговалежи, съобщават световните издания, позовавайки се на Nature Climate Change.

Завихрянето само по себе си е стандартен феномен. Този път обаче специалистите са изненадани от движението му. Възможно е в близко бъдеще вихърът да бъде разделен на две части.

--Твоята реклама тук--

Учените свързват странното му поведение с променения климат в Арктика, който е станал по-топъл. От септември до декември количеството ледена покривка е намаляло няколко пъти.

Полярният вихър представлява област с ниско налягане, разположена в стратосферата и изпълнена със студен въздух. Когато струята въздух, която задържа вихъра, отслабва, зоната с ниско налягане се премества на юг. Тъй като ледът намалява, повече влага ще се придвижва навътре към континентите. Тя ще се превърне в сняг и поради тази причина се очакват снеговалежи. Съответно всичко това ще доведе до застудяване.

--Твоята реклама тук--

Източник: Факти.бг

--Твоята реклама тук--

Какво мислите?

0 гласа
Upvote Downvote

--Твоята реклама тук--

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

--Твоята реклама тук--

Пристигат още 14 хиляди дози от ваксината на Пфайзер

Пристигат още 14 хиляди дози от ваксината на Пфайзер

Д-р Брънзалов: Една епидемия се бори с 3 неща...

Д-р Брънзалов: Една епидемия се бори с 3 неща…