in

Новият първи дипломат на САЩ обеща: Ще успокоя световната общност!

--Твоята реклама тук--

Светът внимателно ни наблюдава, каза днес новият ръководител на американската дипломация Антъни Блинкен, като обеща да успокои международната общност, объркана от Доналд Тръмп и шокирана от политическата криза преди встъпването в длъжност на президента Джо Байдън, предаде Франс прес.

Светът иска да знае дали можем да излекуваме раните си като нация. Той иска да знае дали ще го водим със силата на нашия пример и дали ще дадем предимство на дипломацията с нашите съюзници и партньори, за да се изправим пред големите предизвикателства на нашето време, като пандемията, климатичните промени, икономическата криза, заплахите за демокрациите, битката за расова справедливост и произтичащите от нашите съперници и противници рискове за нашата сигурност и световната стабилност, каза Блинкен на кратка церемония при пристигането си в сградата на Държавния департамент, ден след утвърждаването му с голямо мнозинство от американския Конгрес. Това съобщи БТА.

Част от кариерата на Блинкен е преминала в Държавния департамент, в който бе втория по ранг служител в края на президентството на Барак Обама. Поради това той каза, че има усещането, че се връща у дома.

Блинкен обаче призна, че светът се е променил от напускането му преди четири години, споменавайки пандемията, както и “барикадите”, появили се във Вашингтон след атаката на 6 януари на привърженици на Доналд Тръмп срещу Капитолия.

Това е нов ден за Америка, това е нов ден за света, увери Блинкен.

--Твоята реклама тук--

Никога не сме преминавали през подобен период. Президентът е решен да ни изведе от това по най-бързия възможен начин, изтъкна близкият на Джо Байдън – Блинкен.

Светът се нуждае от американско лидерство и ние ще го гарантираме, защото светът има много по-голям шанс да реши проблемите си и да се изправи пред предизвикателствата си, ако САЩ реагират сега, отсече той, критикувайки косвено оттеглянето от поети ангажименти и едностранните политически решения на дипломацията на Тръмп.

В друга едва завоалирана критична забележка към републиканските му предшественици Рекс Тилърсън и Майк Помпео, обвинявани, че понякога са пренебрегвали и дори са изоставяли дипломати от кариерата, когато са били заплашвани или атакувани, Блинкен обеща да “защитава” персонала на обширния Държавен департамент и да му върне “самочувствието”.

--Твоята реклама тук--

Източник: Факти.бг

--Твоята реклама тук--

Какво мислите?

0 гласа
Upvote Downvote

--Твоята реклама тук--

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

--Твоята реклама тук--

Проф. Касчиев: Опитват да прикрият провалите в енергетиката

Проф. Касчиев: Опитват да прикрият провалите в енергетиката

Фалшива новина забърка Валери Симеонов в скандал с показване на среден пръст

Фалшива новина забърка Валери Симеонов в скандал с показване на среден пръст