in

САЩ официално излизат от Парижкото споразумение

Официално от днес, САЩ излязоха от Парижкото споразумение

--Твоята реклама тук--

Днес е деня, в който се навършва една година, откакто администрацията  Доналд Тръмп уведоми ООН, че изважда страната от най-новия международен договор за ограничаване на глобалното затопляне.

САЩ – най-голямата икономика в света и на второ място по парникови емисии след Китай – са първата държава, напускаща споразумението, подписано в Париж през 2015 г. от почти всички страни. Това на практика ще вкара администрацията на Тръмп в конфликт по въпроса за климата с всички основни американски съюзници и конкуренти, отбелязва ДПА.

Съединените щати напускат Парижкото споразумение на фона на президентските избори, на които президентът републиканец се изправя срещу кандидата на демократите Джо Байдън. Смятан за фаворит, Байдън обеща да присъедини незабавно Съединените щати отново към договора, ако бъде избран, отбелязва още ДПА.

--Твоята реклама тук--

“Ройтерс” припомня, че по време на кампанията за изборите през 2016 г. Тръмп обеща да извади САЩ от споразумението, което според него би навредило на американската икономика.

Група, представляваща европейски и американски инвеститори, чиито активи възлизат на общо 30 трилиона долара, призова Съединените щати бързо да се върнат към договора. В противен случай страната рискува да изостане в надпреварата за една по-зелена глобална икономика, предупреди базираната в Ню Йорк компания “Блек Рок” (BlackRock), която управлява най-големия портфейл от активи в света, предаде “Ройтерс”.

--Твоята реклама тук--

ДПА припомня предупрежденията на учени, че са необходими драстични действия, за да бъде предотвратено повишаването на средната температура на планетата с повече от 1,5 до 2 градуса по Целзий спрямо доиндустриалните равнища – целта, заложена в Парижкото споразумение. Ефектите от глобалното затопляне вече се усещат, с повишаване на морското равнище, природни бедствия и умиране на коралови рифове.

--Твоята реклама тук--

Какво мислите?

0 гласа
Upvote Downvote

--Твоята реклама тук--

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

--Твоята реклама тук--

.борисов

Нова заповед на здравния министър, промени в болниците и 5 звездни хотели за болните

деница сачева

60% от бъдещите работни места, ще изискват професионално образование