in ,

Русия включи фондация на Навални в списъка с “чуждестранни агенти”

Путин заяви, че инцидентът е част от подкрепян от САЩ заговор, който цели да го дискредитира.

Снимка: Терминал 3

--Твоята реклама тук--

Руското правосъдно министерство включи Фондацията за защита на правата на гражданите на критика на Кремъл Алексей Навални в т.нар. списък с “чуждестранни агенти”. Това съобщи на 25 декември ръководителят на международната правозащитна организация “Агора” Павел Чиков в Телеграм.

В същото време министерството отказа да извади от списъка Фондацията за борба с корупцията (ФБК) на Навални, която опозиционерът обяви, че закрива през юли. Причината беше, че съдът я глоби с 88 млн. рубли (1.2 млн. долара) по дело, заведено от хранителна компания, свързана с бизнесмена Евгений Пригожин, близък до руския президент Владимир Путин. След като прекрати своята дейност, всички материали на ФБК вече са собственост на Фондацията за защита на правата на гражданите.

Законът за “чуждестранните агенти” беше приет през 2012 г. и предвижда определени организации да докладват за дейността си и да бъдат обект на финансови одити. Критиците на Кремъл твърдят, че този закон се прилага произволно срещу граждански организации, правозащитници и политически активисти, подобно на фондацията на Навални.

--Твоята реклама тук--

На 25 декември бяха приети законодателни промени, които разширяват списъка на лицата и организациите, срещу които се прилагат тези мерки. Това стана два дни, след като долната камара на руския парламент одобри измененията. Сега остава президентът Путин да одобри промените, за да станат официално част от закона.

Часове по-рано в петък адвокатът от ФБК Любов Собол беше задържана за разпит по дело, образувано след неин опит да почука на вратата на предполагаем агент на ФСБ в Москва, който според Навални е участвал в заговор за отравянето му.

--Твоята реклама тук--

По-рано тази седмица ФСБ отхвърли твърденията на Навални като провокация. Кремъл многократно отрече всякакви предположения, че руските власти са замесени в отравянето му. Путин заяви, че инцидентът е част от подкрепян от САЩ заговор, който цели да го дискредитира.

--Твоята реклама тук--

Какво мислите?

0 гласа
Upvote Downvote

--Твоята реклама тук--

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

--Твоята реклама тук--

Filip bri4ka

Как влияят алкохола и наркотиците по време на шофиране?

0 Michael Jacksons Neverland Ranch

Имението Neverland на Майкъл Джексън беше продадено само за 22 милиона долара