in ,

Швейцария е допуснала грешки в пандемията от коронавирус

Това призна швейцарския министър на здравеопазването Ален Берсе

--Твоята реклама тук--

Швейцарският министър на здравеопазването Ален Берсе призна, че правителството е проявило твърде голям оптимизъм след първата вълна от епидемията на COVID-19 и е разхлабило ограниченията, вследствие на което броят на заразените по време на втората вълна е сред най-високите в Европа, предаде Франс прес.

В края на първата вълна през лятото “имахме чувството, че най-лошото е минало, това бе една от най-тежките грешки”, заяви министърът по телевизия Ес Ер Еф. След тази първа вълна “бяхме прекалени оптимисти, мислейки, че през есента ще можем пак да разрешим големите прояви” като мачовете по футбол и хокей на лед, каза той.

“Най-лошото в управлението на една криза обаче е да блокираш и да не правиш нищо. Щом правим грешки, едно е ясно – трябва да ги поправяме възможно най-бързо”, добави Берсе.

Министърът смята, че светът няма скоро да се избави от коронавируса – според него, “той ще остане независимо от ваксините и лекарствата”, посочва АФП.

По време на първата вълна през март Швейцария не бе засегната толкова силно като други европейски страни и не наложи толкова строга карантина, а после поетапно разхлаби ограниченията.

На 1 юни бяха регистрирани само 3 нови случая, но през октомври епидемията се разрасна експлозивно – с всяка седмица броят на инфектираните, настанените в болници и починалите нарастваше двойно.

--Твоята реклама тук--

Швейцария – страна с население от 8,6 милиона, регистрира всеки ден близо 5000 нови случая и 100 починали.

“Пътят, избран от Швейцария, си има цена. Иска се лична отговорност, разум и дългосрочна визия. Щом това не действа, ще трябва да засилим мерките”, предупреди министърът.

В сряда Швейцария започна кампания за ваксинация срещу COVID-19 с препарата на Пфайзер/Бионтех.

Берсе призова освен това да бъдат подсилени международните организации, борещи се с кризата, по-специално СЗО, гневно критикувана от президента на САЩ Доналд Тръмп.

--Твоята реклама тук--

Без СЗО ситуацията днес щеше да е далеч по-лоша, подчерта швейцарският министър.

--Твоята реклама тук--

Какво мислите?

0 гласа
Upvote Downvote

--Твоята реклама тук--

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

--Твоята реклама тук--

Ваксини пловдив

Ангелов обясни защо ваксините бяха транспортирани с бус за колбаси

Великобритания ще използва ваксината на Оксфордския университет

Великобритания ще използва ваксината на Оксфордския университет