in , ,

COVID-19: Испания прави регистър на отказалите ваксина

--Твоята реклама тук--

И спания ще създаде регистър на хората, които отказват да се ваксинират срещу COVID-19 и ще го сподели с другите държави в Европейския съюз, съобщи министърът на здравеопазването Салвадор Иля, цитиран от Би Би Си (BBC).

Той е категоричен, че списъкът няма да бъде достъпен за обществеността или за работодателите. Иля добави, че начинът да се победи вирусът е „всички да се ваксинираме – колкото повече, толкова по-добре”.

Испания е една от страните в Европа, която е най-силно засегната от пандемията от коронавирус. В момента в страната се пуска за употреба ваксината на „Пфайзер-БионТех”, която получи одобрение за употреба в ЕС миналата седмица.

Ще имат ли ваксинираните привилегии

В интервю за телевизия „La Sexta” в понеделник Иля подчерта, че ваксината няма да бъде задължителна. „Това, което ще бъде направено е регистър, който ще бъде споделен с нашите европейски партньори, на онези хора, на които ваксината е била предложена, но те просто са я отказали”, добави министърът.

„Това е документ, който няма да бъде публично достъпен и ще бъде създаден, като стриктно се съблюдава законът за защита на личните данни. За хората, на които се предлага терапия и те я отказват по някаква причина, ще бъде отбелязано в регистъра, че няма грешка в системата, че на този човек му е била дадена възможност да се ваксинира”, обясни Салвадор Иля.

Какво прави втората доза от ваксината срещу COVID-19 задължителна

--Твоята реклама тук--

Според скорошно проучване броят на испанските граждани, които са заявили, че няма да се ваксинират, е спаднал до 28% от 47% през ноември.

Междувременно в средата на месеца беше съобщено, че в Израел хората, които се ваксинират, ще получат от министерство на здравеопазването „зелени паспорти”. Документът ще отмени противоепидемични мерки за ваксинираните, пише „The Times of Israel”.

Израелец умря след поставяне на ваксина срещу ковид-19

Притежателите на подобен паспорт ще имат достъп до културни събития и ресторанти, както и правото да не се карантинират след контакт със заразен. „Зеленият паспорт” ще бъде издаван две седмици поставянето на втората инжекция от ваксината срещу коронавирус.

Освен това паспортът ще позволи на хората да летят до чужди страни без предварително да си правят PCR тест, каквото е сегашното изискване, сподели министърът на здравеопазването Юли Еделщайн. Той подчерта, че идеята не е да се осигури пакет от правомощия за хората, които се ваксинират, а че „тези, които вече не са в опасност от заразяване с  COVID-19, могат да правят неща, които други, които все още са в опасност от вируса, не могат да направят”.

--Твоята реклама тук--

Източник: Вести.бг

--Твоята реклама тук--

Какво мислите?

0 гласа
Upvote Downvote

--Твоята реклама тук--

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

--Твоята реклама тук--

Крими тип изпотроши кола, докато дете е в нея

Крими тип изпотроши кола, докато дете е в нея

Kindergarten

Отварят детските градини и яслите от януари