in

Хърватия се бори с последиците от силния трус

--Твоята реклама тук--

В Хърватия – в пострадалите от земетресението с магнитуд над 6,4 по Рихтер градове Петриня, Сисак и Глина, продължават дейностите по отстраняването на причинените от труса щети.

Военнослужещи и техника оказват помощ на пострадалите, осигурени са и хеликоптери за транспорт на ранени, осигурява се и техника за разрушаване и разчистване на развалините на опасни сгради.

Ръководителят на представителството на Европейската комисия в Хърватия – Огнян Златев каза пред БНР, че само за 24 часа 14 страни са се отзовали на молбата на Хърватия за оказване на помощ – 13 от ЕС и Турция.

България също се включва с оказване на съдействие за пострадалите райони.

Страната ни ще предостави на Хърватия два тира с минерална вода, както и 300 походни легла и 100 електрически радиатори, съобщи премиерът Бойко Борисов след работно съвещание днес:

„Говорих вчера с моя колега Андрей Пленкович, но това, което сме се разбрали – със100 хиляди евро да подпомогнем едно от училищата, в което учат и българчета в него, и би трябвало и минерална вода колкото имат нужда да им помогнем – тук сме сравнително близко и с тирове лесно и бързо може да се закара“.

--Твоята реклама тук--

--Твоята реклама тук--

Водата ще бъде транспортирана с тирове, а другата част от помощта – с военни самолети.

Първият камион с вода замина днес, а другият – на четвърти януари. Два военни самолета “Спартан” ще участват в транспортирането на предоставената от страната ни хуманитарна помощ.

Освен вода, палатки и одеяла, България има готовност за изпращането на спасители и специалисти по оценка и обезопасяване на сградите, пострадали при земетресението.

Кметът на община Павликени инженер Емануил Манолов, който е председател на Мрежата на асоциациите на местните власти от Югоизточна Европа – НАЛАС, изрази съболезнования на пострадалите от поредицата земетресения в Хърватия и декларира своята готовност лично да се включи в инженерните екипи за оценка на щетите:

„Като строителен инженер да участвам в една работна група, да подпомогнем оценката на последствията, степента на разрушенията, размера и начина на възстановяване с чисто строителна експертиза. От Сдружението на общините в България с други колеги строители имаме готовност да пътуваме и да помогнем на нашите колеги кметовете на пострадалите общини от Хърватската република“, каза той.


Хърватия

Източник: Факти.бг

--Твоята реклама тук--

--Твоята реклама тук--

Какво мислите?

--Твоята реклама тук--

Comments

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

    --Твоята реклама тук--

    Емилия Милчева: Предстоят още протести

    Емилия Милчева: Предстоят още протести

    Удължават онлайн обучението за учениците от 5-и до 12-и клас до края на януари

    Удължават онлайн обучението за учениците от 5-и до 12-и клас до края на януари