in

Коронавирус: Германия върви към нов локдаун

--Твоята реклама тук--

Затворени ресторанти, магазини и училища, ограничени социални контакти: от средата на декември Германия живее в локдаун. Но инфекциите не намаляват. Все повече медици и политици настояват за удължаване на ограниченията.

От 16 декември Германия е в локдаун – затворени са ресторантите, почти всички магазини и училищата. Но въпреки всички мерки и ограничения броят на новозаразените с коронавирус не намалява достатъчно. През последните седем дни заболеваемостта се запазва около 140 новозаразени на 100 хиляди души население. Целта е тя да спадне до под 50. Само тогава разхлабване на мерките би било смислено. Затова по всичко личи, че настоящите рестрикции, които засега важат до 10 януари, ще продължат да са в сила и след тази дата.

Идния вторник министър-председателите на 16-те германски провинции ще се срещнат с канцлерката Ангела Меркел, за да обсъдят какви мерки ще важат след 10 януари. Гласовете за удължаването им стават все повече.

За по-строги ограничения

Тъй като по време на празниците се тестват много по-малко хора, числата за новите регистрирани случаи вероятно са занижени. Но броят на пациентите в болниците говори красноречиво, обяснява здравната министърка на Долна Саксония Карола Райман. Затова тя очаква удължаване на мерките и дори не изключва въвеждането на нови рестрикции.

Здравният експерт на Социалдемократическата партия Карл Лаутербах също подкрепя по-строгите ограничения, но не изключва възможността училищата и детските градини да бъдат отворени през втората половина на януари. Условието би било всички класове да бъдат разделени, а присъствените и виртуални уроци да се редуват. Той обаче отхвърля възможността за отваряне на всички училища, защото, ако това се случи, се увеличава рискът границата от 50 новозаразени на 100 хиляди души изобщо да не бъде достигната.

Лекарите са претоварени

--Твоята реклама тук--

Медицинските специалисти са категорични: за разхлабване в момента изобщо не може да става дума. Президентът на Германската интердисциплинарна асоциация за интензивна и спешна медицина Уве Янсенс дори смята, че целите трябва да са по-амбициозни. „Ние, лекарите от интензивната медицина, не препоръчваме да се облекчават мерките, докато заболеваемостта не спадне до под 25 нови инфекции на 100 хиляди души в рамките на една седмица”, казва той пред “Райнише пост”. По думите му, скоро ще проличи дали коледните празници са допринесли за разпространението на Ковид-19. Лаутербах не очаква облекчение на положението в интензивните отделения на болниците до лятото.

Кога ще се усети ефектът от ваксините?

Председателката на един от лекарските синдикати в Германия – Сузане Йона, си пожелава “възможно най-последователно удължаване на ограниченията”. Тя казва, че здравната система има нужда от “облекчение, което може да бъде постигнато само с удължаване на мерките за ограничаване на социалните контакти”. Йона попарва и очакванията, че ваксинацията бързо ще доведе до успокояване на ситуацията.

“Въпреки целия оптимизъм, трябва да сме наясно, че поне през първите три месеца на новата година едва ли можем да очакваме от ваксинациите спад в броя на инфекциите”. По време на празниците натоварването над медиците се е увеличило. Освен това все по-малко персонал се грижи за все повече пациенти, казва Йона, тъй като лекарите и медицинските сестри също се заразяват.

Целта – 50 милиона ваксинирани

Германското правителство се надява през първото тримесечие на годината да бъдат поставени до 12 милиона дози от ваксината на BioNTech и Pfizer – по две дози на 6 милиона човека. Очаква се през следващата седмица да бъде одобрен и препаратът на “Модерна”. За да бъде победена пандемията в Германия трябва да бъдат имунизирани поне 50 милиона човека, твърдят експертите.


Германия

--Твоята реклама тук--

Източник: Факти.бг

--Твоята реклама тук--

Какво мислите?

0 гласа
Upvote Downvote

--Твоята реклама тук--

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

--Твоята реклама тук--

Шотландия – скоро обратно в ЕС?

Шотландия – скоро обратно в ЕС?

Брекзит в действие! Британци не успяха да се приберат в Испания заради

Брекзит в действие! Британци не успяха да се приберат в Испания заради “невалидни” документи