in

Скандал в Мадрид! Испанският здравен министър напуска поста си

--Твоята реклама тук--

Министърът на здравеопазването на Испания Салвадор Ила ще напусне поста си, за да участва като кандидат за президент на Социалистическата партия на Каталуния на предстоящите регионални избори на 14 февруари.

Новината съобщи днес лично той след като седмици наред се спекулираше, че ще използва популярността си по време на пандемията, за да получи подкрепа.

Салвадор Ила ще напусне правителството на Педро Санчес когато започне предизборната кампания. За неговата кандидатура се говореше още от ноември миналата година, но тя бе официално потвърдена едва след като първият секретар на каталунските социалисти Микел Исета отказа да се бори за поста. Според Исета, министърът на здравеопазването Ила е получил пълната подкрепа на извънредния Национален съвет на партията, както и на премиера Педро Санчес.

„Поемам отговорност към която не съм се стремял”, каза Ила и благодари на Исета „за акта на щедрост, необичаен в политиката” като се е отказал в негова полза.

Ила ще се бори за поста президент на Каталуния, който бе овакантен след като Ким Тора бе отстранен след решение на Върховния съд. Той бе признат за виновен, че не се е подчинил на съдебна заповед да премахне подкрепящи независимостта символи от обществените сгради в Каталуния.

--Твоята реклама тук--

На негово място временно застана заместникът му Пере Арагонес, но с ограничени функции. На предстоящите на 14 февруари избори ще стане ясно дали привържениците на независимостта на Каталуния ще имат повече депутати в местния Парламент или не.

Последните социологически проучвания сочат спад сред техните поддръжници. Затова и Салвадор Ила разчита на силна подкрепа, заявявайки, че Испания отново трябва да спечели Каталуния.

Вече се говори, че на мястото на Ила в правителството ще влезе Микел Исета, който не потвърди информацията, но каза, че Педро Санчес винаги е разчитал на него.


Испания

--Твоята реклама тук--

Източник: Факти.бг

--Твоята реклама тук--

Какво мислите?

0 гласа
Upvote Downvote

--Твоята реклама тук--

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

--Твоята реклама тук--

Oбявяват Сакар за защитена зона

Oбявяват Сакар за защитена зона

Саудитска Арабия отвори границите след двуседмично затваряне

Саудитска Арабия отвори границите след двуседмично затваряне